Scienceforsøg om vand
Børnene har sikkert ofte hørt, at de skal vaske hænder med
sæbe. Men hvad er det egentlig, sæbe kan?
Rent vand kan vaske alt det snavs af som kan opløses i vand. Olie og andre fedtstoffer kan ikke opløses i vand, og derfor kan rent vand ikke vaske fedtede fingre effektivt.
Sæbemolekyler er specielle ved, at de både kan blandes med vand og med fedt/olie. Hvis man blander vand og sæbe (som vi gør, når vi vasker hænder), så har man en væske, som både kan opløse vandopløseligt snavs og på samme tid olie og andre fedtstoffer. For de fleste stoffer stiger opløseligheden med temperaturen. Dette forsøg viser også, at lunkent vand er bedre til at opløse snavs end koldt vand.
Materialer
Madlavningsolie (olivenolie, rapsolie eller lignende), en håndvask og håndsæbe, et lille glas, teske til at røre rundt med
Øvelse
- Tag flasken med olie med ud til håndvasken
- Børnene gnider hænderne godt ind i olie
- Børnene skal først prøve at vaske olien af i koldt vand (fingrene bliver ved med at være fedtede, fordi olien vanskeligt opløses).
- Så prøves i lunkent vand (nu går noget af olien væk, fordi opløselighed generelt stiger med temperaturen)
- Til sidst prøves med lunkent vand med sæbe
Nu kan alt olien fjernes. Hjælp børnene med at vaske effektivt. De skal gøre hænderne våde, og gnubbe sæben godt rundt over det hele, før de skyller hænderne. Tal med børnene om, hvad de lagde mærke til - Forsøget kan suppleres således:
Hæld koldt vand i et lille glas og derpå lidt olie. Her kan man se at vand og olie ikke blandes let. Prøv at røre rundt i glasset og se at olien og vandet deler sig igen efter omrøring
Begreber
Vand, sæbe, koldt, lunkent, varmt, olie, fedt, snavs, opløsning, rent, beskidt
Flere scienceforsøg om vand: